
Conferința Arhitecții Educației Ediția 2016
Conferința Arhitecții Educației Ediția 2016
De ce această conferință?
Într-unul din discursurile minunate ale lui Sir Ken Robinson, acesta face o paralelă între situația educației „formale” și un loc – Valea Morții – care există în realitate, lângă Los Angeles.
„Nu departe de casa mea este o zonă care se numește <<Valea Morții>>, locul cel mai cald și mai uscat din America. Nu crește nimic acolo, pentru că nu plouă. De aici numele. În iarna lui 2004 a plouat în <<Valea Morții>>. A plouat mult, într-o perioadă foarte scurtă. Iar în primăvara lui 2005 s-a petrecut ceva fenomenal.
Întreaga Vale a Morții s-a acoperit cu flori, pentru o vreme. Ce dovedește asta? Că acea Vale nu e moartă, ci doarme. Imediat sub suprafață se află semințele posibilității, în așteptarea condițiilor prielnice pentru a crește.
În sistemele organice, în condițiile potrivite, viața e inevitabilă, se întâmplă negreșit.
Dacă iei o zonă, o școală, un cartier, schimbi condițiile, dai oamenilor un alt sentiment al potențialității, alte așteptări, o gamă mai largă de posibilități, hrănești relația dintre profesori și elevi, le oferi oamenilor libertatea de a fi creativi și de a inova în ceea ce fac, atunci școlile care erau odată moarte se trezesc la viață”.
Să dezvolți aceste condiții potrivite și să poți să contruiești medii de învățare sănătoase, stimulative, echilibrate care să potențeze dorința elevilor de a deveni mai buni presupune ca profesorii să aibă capacitatea nu doar de a livra o informație ci de a fi arhitecți ai unui proces formativ.
Acesta a fost argumentul pentru care am dorit să organizăm Conferința Arhitecții Educației. Vrem să transformăm acest eveniment într-o întâlnire anuală a celor preocupați de învățare și de promovare a celor mai noi idei, instrumente și resurse ușor de folosit la clasă.
Mai multe detalii despre subiectele abordate la prima ediție aici.