Cristina Tudorașcu

Profesor învăţământ primar la Şcoala Gimnazială I.G.Duca Petroşani, Petroşani, judeţul Hunedoara

Sunt la catedră de când am absolvit cursurile Liceului Pedagogic Deva, din 1985, adică de vreo 31 de ani şi predau tot ceea ce se predă la ciclul primar adică: limba română, matematică, ştiinţe ale naturii, muzică, arte plastice, educaţie civică, dezvoltare personală.

Am ales să îmbrăţişez meseria de dascăl pentru că îmi plac copiii, mă simt bine între ei, sufletul meu rămâne mereu tânăr alături de ei.

De-a lungul timpului am avut nenumărate experienţe şi plăcute şi mai puţin plăcute, au fost momente în care satisfacţia muncii cu cei mici mi-a ţinut loc de casă, de familie, aşa cum au fost şi perioade în care am crezut că nimic nu se mai poate face. Poate cea mai mare revelaţie pe care am avut-o este aceea de a fi făcut cunoştinţă cu programul IMPACT, în 2010, program implementat de Fundaţia Noi Orizonturi din Lupeni. Aici am cunoscut oameni dedicaţi muncii cu tinerii, aici am învăţat că se poate face educaţie şi altfel, prin joc, prin experienţa fiecăruia, aici am înţeles că  şi eu pot contribui la schimbarea de care învăţământul românesc are nevoie.

Cea mai mare dezamăgire a mea este faptul că părinţii,(o parte din ei) nu mai acordă şcolii şi dascălului încrederea de care au nevoie pentru a educa. Augusto Cury spunea în una din cărtile sale că: [A educa înseamnă a avea speranţă în viitor, chiar dacă tinerii ne decepţionează în prezent. A educa înseamnă a semăna cu înţelepciune şi a culege cu răbdare. A educa înseamnă a fi un căutător care caută comorile inimilor.]