Laura Borbe

Specialist Programe Educaționale, Fundaţia Noi Orizonturi, Cluj Napoca

Mă numesc Laura Borbe şi sunt profesor de ştiinţe socio-umane la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj Napoca, din anul 2000. Mi-am început cariera de dascăl, cu mult entuziasm şi curiozitate, în 1995, imediat după terminarea facultăţii. Pe parcursul celor 21 de ani de lucru cu tinerii, entuziasmul şi curiozitatea au rămas vii, ele mă ţin implicată în ceea ce fac, dar am descoperit că nu sunt suficiente.

A fost necesar să trăiesc temeri, dezamăgiri, frustrări şi să caut în fiecare zi soluţii punctuale la problemele fiecărei generaţii, fiecărui copil şi asta nu e uşor, într-un sistem care te face mereu ocupat cu orice altceva decât problema adevărată: cum să îi ajuţi pe copii să înveţe.

O rază de speranţă pentru mine s-a ivit în 2008, când am cunoscut programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi. Am retrăit copilăria, mi-am reamintit că lucrurile cu adevărat importante sunt simple, că povestea şi jocul, cum spunea Platon, nu sunt instrumente, ci moduri de a fi, de „a fi în” viaţă, învăţare.

Acum pentru mine e uşor; nu simplu, ci uşor, pentru că ştiu că încrederea în mine şi între mine şi copii e cheia învăţării, rolul meu se reduce la a folosi zilnic cheia, ştiind că ea deschide drumuri. E simplu, dar nu uşor… pentru mulţi dintre tineri nu am să ştiu, probabil niciodată, cât de mult s-a deschis drumul şi cât de mult au reuşit să înainteze. Dar anii trec… frumos!