Liliana Bulgagiu

Prof. consilier scolar, psiholog specialist în Psihologie Educaţională, Consiliere şcolară şi vocaţională, Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Hârlău, județul Iasi

Eu nu numai că m-am facut profesor, dar lucrez de 16 ani în aceeaşi instituţie şcolară pe care am absolvit-o în 1991. Am început cu Facultatea de Drept, am cochetat cu teatru şi am înţeles apoi că vreau să lucrez altfel cu oamenii. Abia se reînfiinţase Facultatea de Psihologie aşa că am dat admiterea aici, fără nici o ezitare. Aveam în minte şi în suflet exemplul mamei – profesor de arte plastice, al mătuşei profesor de arhitectură, dar mai cu seamă imaginea profesorului meu de română din liceu, cel care a sădit în fiinţa mea pasiunea pentru cuvinte şi arta exprimării de sine, pentru creativitate şi analiză profundă a ceea ce simţi, gândeşti, spui, faci, eşti! Deşi am terminat şi Dreptul – am ales calea şcolii, a Psihologiei şcolare şi, puţin mai târziu, şi a psihoterapiei. Mereu mi-am spus că şi tinerii din provincie au nevoie de specialişti, motiv pentru care am ales să mă întorc acasă, deşi mereu sunt întrebată de ce nu plec de aici.Chiar aşa! De ce nu plec? Pentru că am convingerile mele despre lume şi viaţă, pentru că aleg conştient să continui ceea ce începusem, poate fără să ştiu, în liceu – să constuiesc punţi de comunicare şi să creez un cadru frumos, să mişc lumea şi să scriu poveşti într-un context socioeconomic arid.


Ce mai puternică revelaţie pe care am avut-o în şcoală a fost că rămâi tânăr cu fiecare generatie. La finalul fiecărui an şcolar le mulţumesc elevilor mei că îmi dăruiesc atât de mult entuziasm, zbucium, tinereţe, libertate şi nonşalanţă, zbor şi dor, curiozitate şi tupeu, timiditate şi curaj totodată-
La cursul de formare organizat de FNO mi-am întărit convingerile că sunt un explorator, un iniţiator şi  un declanşator al schimbării. Şi am învăţat că profesorul, ca părinte surogat pentru orele cât copilul stă la şcoală, e nevoie să înveţe a-şi  deschide oricând braţele, întărind cercul siguranţei pentru copil. Şi asta pentru că el – profesorul este adultul, este mai mare şi mai înţelept în această relaţie directă cu elevul său.


În timpul liber practic exerciţii de meditaţie şi relaxare, îmi place să citesc literatură de specialitate, scriu, umplu agende cu gânduri şi articole pe care trag nădejde să le public cândva. Sunt pasionată de obiecte vechi tradiţionale pe care le reconditionez, am animale de companie care îmi umplu timpul, gătesc, dansez, vizionez filme cu şi despre poveşti de viaţă în vreme de razboi.