Daniela Liliana Chivulescu

Învățător la Școala gimnazială nr. 2 Picior de Munte, Dâmbovița

Sunt învățător din 1991. Am ales această profesie pentru că iubesc copiii și îmi place să îi învăț cum să învețe; bucuria care li se așterne pe chip când reușesc să înțeleagă, să-și găsească răspunsuri la ceea ce îi frământă, este bucuria pe care o iau de la fiecare copil în parte și pe care o dau mai departe celor din preajma mea. Nu pot să clasific revelațiile pe care le-am avut. Pentru mine nu există „cea mai importantă revelație”, ci revelația fiecărei zile în parte: fiecare copil oferă și primește atât cât are și cât poate, fiecare copil transformă și amplifică – într-un mod unic și personal – ceea ce a oferit și a primit.

Regret facptul că învăţătorii din România se bucură din ce în ce mai puțin de încredere şi popularitate. Subfinanţarea continuă din sistemul de învățământ a avut drept consecinţă firească o scădere a calităţii celor care şi-au ales această meserie. În presă ajung, de regulă, numai cazuri de oameni cu tulburări comportamentale și/sau psihice care au penetrat sistemul. Mai rar apar știri despre un învăţător care munceşte, o serbare frumoasă, o poveste de succes.

La cursul organizat de Fundația Noi Orizonturi am învățat trei lucruri:
1. Fără reflecție, nu e învățare experiențială, e doar o experiență trăită și atât.
2. Ce nu îți iese/reușește e o experiență de învățare pentru tine: cum faci să îți iasă/reușească? Cum elimin “nu se poate”?
3. Întrebarea declanșatoare și momentele AHA sunt cele mai frumoase amintiri de la curs ☺
Cred că rolul profesorului în viața unui elev este să creeze situații și contexte de învățare prin care fiecare copil să își descopere potențialul, talentul său special și propriul drum. Să-l învețe să iubească și să prețuiască oamenii, plantele , animalele, pământul… să-l învețe să aibă încredere în sine însuși și să caute soluții chiar atunci când pare că ele nu există.

În timpul liber îmi place să Citesc. Discut. Cunosc. Munte, mare. Iarbă. Flori. Iubesc. Admir. Gândesc.