Mihaela Sîrghi

Consilier școlar la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu ,Vaslui

Dintotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu oamenii, să fiu în mijlocul lor, să le ascult poveștile, să încerc să-i înțeleg și să-i ajut. Este motivul pentru care am ales să fiu profesor consilier școlar.Ca profesor am descoperit în lucrul cu copiii un excelent mijloc de autodezvoltare. În permanență am câte ceva de învățat de la copii, mă provoacă să mă dezvolt, să mă transform, să fiu deschisă către nou, să caut noi activități… mă mențin în formă.

Ceea ce mă întristează este faptul că, parcă tot mai des, constat la elevi lipsa de  motivație pentru formare, pe fondul unei atitudini  negative, pesimiste  față de viitorul lor profesional. Din păcate, această atitudine le este întărită chiar de adulții din jurul lor, cei care ar trebui să-i sprijine și să-i încurajeze să-și deschidă aripile.

Cursul de formare oferit de FNO mi-a oferit exemple concrete de introducere a nonformalului în activitatea la clasă și de a folosi jocul pentru a face învățarea cât mai plăcută.  De asemenea, din prezentarea  ciclului descris de Kolb privind învățarea experiențială am  înțeles că nu este suficient să realizăm cu elevii un joc, un exercițiu, ci trebuie să mergem mai departe, către o analiză atentă a ceea ce s-a realizat/ întâmplat, pentru ca elevii să poată formula idei, principii pe care să le poată aplica în noi situații. 

Învățarea devine astfel cu adevărat conștientă și elevul poate reproduce în viața cotidiană momentele de învățare, poate transfera noile cunoștințe, abilități și atitudini formate.
Profesorul este cel care îl însoțește, îl sprijină și-l încurajează pe elev în drumul său de dezvoltare. Profesorul este cel care îl ajută pe elev să-și mențină atenția concentrată asupra scopurilor educaționale, îl provoacă propunând diferite activități de învățare, oferă clarificări, feedback, modele.

Timpul liber îl petrec împreună cu familia. De asemenea, îmi place să ies în natură, iar atunci când vremea nu îmi permite să ies prefer să citesc o carte bună.